U bent hier:Home Onderwerpen  Politie

Politie

De Inspectie Veiligheid en Justitie ziet erop toe dat de politie haar taken goed uitvoert. Dit behoort tot de wettelijke taak van de Inspectie.

Nationale Politie

Met de invoering van de Politiewet 2012 heeft Nederland sinds 2013 de Nationale Politie. Dit is één landelijke organisatie onder leiding van één korpschef. In de Politiewet is vastgelegd dat de Inspectie Veiligheid en Justitie toezicht houdt op de Nationale Politie.
De Nationale Politie is tot eind 2017 in een overgangsfase. De Inspectie Veiligheid en Justitie houdt in die periode vooral toezicht op de belangrijkste taken van de politie. Denk bijvoorbeeld aan de handhaving van de openbare orde of het opsporen van strafbare feiten. De veiligheid in Nederland mag immers niet lijden onder de veranderingen bij de politie. De burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie haar taken altijd goed uitvoert.
Daarnaast onderzoekt de Inspectie of de politie voldoet aan een aantal belangrijke doelen die de organisatie voor 1 januari 2015 moet halen:

  • De basisteams (het eerste aanspreekpunt voor de burger) moeten robuust en flexibel inzetbaar zijn.

  • De dienstverlening moet eenduidig zijn.

  • Leidinggevenden moeten hun agenten meer aansturen.

  • Beter werken op basis van juiste informatie.

Door het toezicht krijgen de Minister en de korpschef van de Nationale Politie een onafhankelijk beeld uit de politiepraktijk. Dit helpt hen om het verloop te volgen van de overgangsfase bij de Nationale Politie. Ook kunnen zij de overgang eventueel bijsturen en kan de Minister de Tweede Kamer informeren.

Meer informatie

Direct naar

Actuele publicaties:

Zie ook